Dilimlenebilir yarı sert peynirler grubunda olan kaşar peyniri sevilerek tüketilen bir süt ürünüdür. 1 kg kaşar peyniri 10 kg sütten elde edilir, bu sebeple hem besleyici hem de lezzetlidir. Kahvaltıda tek başına yenebileceği gibi erimiş kıvamı ile iyi bir tostun lezzet kaynağıdır. Üstün lezzeti Belçika’daki Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından tescillenerek “Dikkat Çekici Lezzet” olarak nitelendirilmiştir.
İçim Kaşar 200gr, 400gr, 500gr, 600gr, 700gr, 1000gr ve 2000gr ambalaj seçenekleri ile tüketiciye özel alternatifler sunmaktadır.
Pastörize edilen inek sütünün içerisine peynir bakterileri (starter kültür) sonrasında peynir mayası (rennet) ilave edilir. Peynir bakterileri, sütün içerisindeki şekerin (laktoz) bir kısmını tüketerek çoğalır ve kaşar peynirinin kendine has aroma ve yapısının oluşmasına katkıda bulunur. Peynir mayası, süt proteinlerinin bir araya gelmesini sağlar ve jel hale gelen süt küçük küpler şeklinde kesilerek sütün içerisinde bulunan su, beraberinde bir miktar yağ, peynir altı suyu proteini, laktoz ve minerallerle ayrılır. Peynir yapımının ilk aşamasını oluşturan bu kısımda teleme elde edilmiş olur. Telemenin kendi ağırlığıyla biraz daha su kaybetmesi sağlanır, sonrasında ısıtılarak yoğrulur. Tuz bu aşamada verilir ve yoğrulmayla beraber süt proteinleri uzun diziler halinde birbirlerine bağlanmış olur ve kaşar peyniri tekrar ısıtıldığında bu protein zincirleri sayesinde uzar. Yoğrulmuş sıcak hamur kalıplar vasıtasıyla şekillendirilir, soğutulur ve paketlenerek tüketilmeye hazır hale gelmiş olur.
Tüm peynirler gibi kaşar peyniri de yüksek miktarda protein ve kalsiyum içerir. Kahvaltıda, ara öğünlerde, tost veya sandviç için ya da yemeklerin üzerinde kullanabileceğiniz lezzetli ve besleyici bir seçenektir.
Tam yağlı kaşar peynirinin 1 porsiyonunda (45 gram, yaklaşık 1,5 kibrit kutusu kadar) yaklaşık 150 kcal içerir.
Taze kaşar peynirinin raf ömrü 6 aydır. Raf ömrünün sonuna yaklaşıldıkça kaşar peynirinin uzama özelliği yavaş yavaş azalır. Ambalajı açıldığında açık yüzeylerin kurumaması için streç film kullanılabilir. Kuruyan yüzeyleri bıçakla keserek tüketebilirsiniz.
Küfler havada, dolayısıyla buzdolaplarında doğal olarak bulunurlar ve oksijen varlığında, nem ve besin bulduklarında gelişirler. Küf oluşumunu engellemek için kaşar peynirini hiç hava almayacak şekilde streç filmle saklayabilir ve çeşitli dezenfektanlarla buzdolabınızı daha temiz tutabilirsiniz.
Peynirde süte kıyasla çok daha az olsa bile bir miktar laktoz bulunmaktadır. Bu sebeple yüksek laktoz hassasiyeti/intorelansınız varsa kaşar peyniri tüketmemelisiniz.
Kalsiyum kaynağı olan kaşar ürününde 579 mg kalsiyum bulunmaktadır; 100 gramında 23,2 g protein ve 1393 kj / 335 kcal enerji vardır.
Kalsiyum, vücudumuzdaki kemikleri ve dişleri oluşturan ve onları güçlü ve sağlıklı tutan gerekli bir elementtir.
Vücudumuzda bulunan kalsiyumun %99’u kemiklerimiz ve dişlerimizde yer almaktayken geri kalan 1’lik oran ise kan pıhtılaşmasını sağlayan, eklemleri yapılandıran, kalp atışlarını düzenleyen ve sinir sisteminin onarılmasına yardımcı olan yumuşak dokularda ve kanda bulunmaktadır.
İnsan vücudu açısından Kalsiyumun önemi, özellikle kemik oluşumu ve diş sağlığı açısından almış olduğu görevleri nedeniyle, çok fazladır. Bu nedenle insan vücudundaki kalsiyumun % 99′u kemiklerde ve dişlerde bulunur. Kalsiyumun, kas büyümesi ve kasların gerginliği, enerji üretimi, kanın pıhtılaşması, sinir iletimi ve kalbin düzenli çalışmasında önemli görevleri vardır. Gebelik ve doğumdan sonra süt yapımında da büyük rolü vardır. Ayrıca kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Normal yetişkinlerde, gebelikte, bebeklerde ve çocuklarda değişiklik gösterir. Normal bir yetişkin günde ortalama 1000 mg. kalsiyum almalıdır. Gebelikte ve 50 yaşın üzerindekilerde bu oran ortalama olarak 1500 mg’a kadar yükselir. Çocuklarda ise 500 ile 600 mg kadar kalsiyum, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayacaktır.
ITQI şefler ve sömeliyelerden oluşan bağımsız bir kuruluş olarak, dünyanın dört bir yanından gelen tüketici yiyecek ve içeceklerini test etme ve üstün lezzetli olanları tanıtma üzerine faaliyet göstermektedir.
Jüri, Türkiye Aşçılar Derneği’nin de dahil olduğu Avrupa’nın en prestijli 15 Aşçılık ve İçecek Dernekleri arasından seçilmiştir.
131’den fazla ülkeden, yüzlerce küçük ve büyük ölçekli firma Superior Taste Award’dan faydalanmaktadır.
ITQI tarafından gerçekleştirilen kör lezzet testlerinden toplam puan %80 ve %90 arasında ürünler 2 yıldız ve bu unvan ile tescillenmektedir.
Aydınlatma Metinleri - Bilgi Güvenliği Politikası - Bilgi Toplumu Hizmetleri - Kişisel Verileri Koruma Kanunu © 2024 İçim | Tüm hakları saklıdır. Bu web sitesi tarafından yapılmıştır.
YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN DEĞERLİ
Yorum Yap