NEDEN SÜT?NEDEN İÇİM RAHAT?BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?ÜRETİM SÜRECİRAHAT GÜN ÖNERİLERİ İletişimBilgi Toplumu HizmetleriKullanım Koşulları

Üretim Süreci

Laktaz Enzimi ile Laktoz Parçalanması (Hidroliz)

Laktozun, glikoz ve galaktoza ayrılması; hayvanlar, bitkiler ve mikroorganizmalarda bulunan beta-galaktosidaz yani laktaz enzimleri ile gerçekleştirilir. Endüstride sadece mikroorganizmalardan elde edilen enzimler kullanılmaktadır. Herhangi bir ön işleme gerek duyulmaksızın elde edilen son ürünlerin bozulmadan kalması ve besin içeriğinde herhangi bir kayıp olmaması nedeniyle enzimatik hidrolizlenme; hidrolaz enzimi ile yapısındaki bir molekül suyun çıkarılması yoluyla parçalanması teknik açıdan daha uygundur. Enzim fiyatlarının yüksek olmasından dolayı da, piyasadaki laktozsuz ürünlerin maliyeti, diğerlerine oranla daha yüksektir.

Kaynak

Güney, Ö., 2014, Laktozsuz Süt Ürünlerinin Geliştirilmesi, https://prezi.com/q0svf84tfk7d/laktozsuz-sut-urunlerinin-gelistirilmesi/